iloczyn wektorowy
Aga: oblicz iloczyn wektorowy dwóch wektorów: (1,0,1) oraz (2,−1,0)
3 sty 12:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
wiesz jak się oblicza iloczyn wektorowy

to w czym problem
3 sty 12:04
Aga: no właśnie nie wiem, dlatego pytam
3 sty 12:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
to zaglądaj do notatek z wykładów/ćwiczeń
albo ciocię wikipedię zapytaj
3 sty 12:10
Aga: to jak jesteś taki bystry to zabłyśnij wiedzą, co?
3 sty 12:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
| i j k |
AxB = | ax ay az |
| bx by bz |
3 sty 12:19
Krzysiek : Aga . A Ty nie mozesz zablysnax wiedza i napisac Arturowi ze iloczyn wektorowy dwoch wektorow
a i b (nie pomyl ze skalarnym) nazywamy taki wektor axb ktory |axb|=|a||b|*sin(∡a,b) . . Jest
prostopadly do wektora a i b. Tyle wiem jesli mozesz to pomoz . Nad a i b maja byc strzalki bo
to sa wektory.
3 sty 12:31
Janek191:
a x b = (ay bz − az by ) i + ( az bx − ax bz) j + ( ax by − ay bx) k
Mamy
a = [ 1,0,1 } , b = [2 , − 1,0]
zatem
a x b = (0*0 − 1*(−1) ) i + ( 1*2 − 1*0) j + ( 1*(−1) − 0*2 ) k =
= 1 i + 2 j − 1 k = [ 1, 2, − 1]
3 sty 13:36
elo: ∑
7 paź 15:04
7 lip 11:14