Oblicz całkę wymierną.
Łukasz: Rozwiązanie całki wymiernej:
mianownik rozłożyłem do (x+1)
2(x
2−2x+10)
wynik powinien wyglądać tak:
| −1 | | √(x−1)2+9 | | 1 | | x−1 | |
| +ln |
| + |
| arctg |
| + C |
| x+1 | | 3Ix+1I | | 3 | | 3 | |
Jak dalej rozwiązać tą całkę? Stosować rozkład na ułamki proste?
Dziękuję i pozdrawiam
3 sty 11:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
rozdzielasz na ułamki proste
zauważ że (x−1)2 + 9 = x2−2x+10
3 sty 11:36
Łukasz: Obliczyłem, otrzymałem wynik:
| | 1 | | 1 | | x−1 | |
−lnIx+1I + |
| lnIx2−2x+10I + |
| arctg |
| + C |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
Różni się od odpowiedzi podanej przy zadaniu.
Pozdrawiam
3 sty 12:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) x
2−2x+10 = (x−1)
2 + 9
2) 0.5 ln |(x−1)
2 + 9| = ln
√(x−1)2 + 9
| | √(x−1)2 + 9 | |
3) ln √(x−1)2 + 9 − ln|x+1| = ln |
| |
| | |x+1| | |
więc coś masz napaskudzone ... że brakuje Ci
3 w mianowniku pod logarytmem oraz ułamka
pierwszego.
pokaż obliczenia
3 sty 12:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
chociaż nie ... brak 3 jest dobrze ... ale ułamek ten winien być
3 sty 12:10
Łukasz: | A | | B | | Cx+D | |
| + |
| + |
| |
| x+1 | | (x+1)2 | | x2−2x+10 | |
4x
2−9x=A(x+1)(x
2−2x+10)+B(x
2−2x+10)+(Cx+D)(x
2+2x+1)
4x
2−9x=(Ax+A)(x
2−2x+10)+Bx
2−2Bx+10B+Cx
3+2Cx
2+Cx+Dx
2+2Dx+D
4X
2−9x=Ax
3−2Ax
2+10Ax+Bx
2−2Bx+10B+Cx
3+2Cx
2+Cx+Dx
2+2Dx+D
0=A+C
4=−2A+B+2C+D
−9=10A−2B+C+2D
0=10B+D
A=−C
D=−10B
4=2C+B+2C−10B
4=4C−9B /:4
−9=−10C−2B+C−20B
−9=−9C−22B
B=0
C=1
A=−1
D=0
3 sty 12:30