pochodna f-cji odwrotnej
ewcielinka: Korzystajac z tw pochodnej f−cji odwrotnej obliczyć: (f−1)'(e+1) gdy f(x)=x + lnx
3 sty 11:08
ewcielinka: | | 1 | | 1 | |
pochodna f−cji odwrotnej wynosi |
| Więc najpierw liczę f'(x)=1+ |
| Da ktoś |
| | f'(xo) | | x | |
podpowiedź jak dalej ?
3 sty 11:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
i podstawiasz
3 sty 11:37
ewcielinka: | | 1 | |
i pod x podstawić (e+1) ? W odpowiedzi wyszedłą inny wynik. Było |
| |
| | | |
3 sty 11:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
to nie podstawili e+1 tylko e
3 sty 11:46
ewcielinka: własnie to mi nie pasowało. A taki przykład . Polecenie jw. (g−1)(1) gdy g(x)=cosx − 3x
3 sty 11:51