Znajdź miejsca zerowe
Kaś: 2x5+6x4−4x3−4x2−6x−2=0
3 sty 10:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
na pewno tak to wyglada a nie:
2x5+6x4+4x3−4x2−6x−2=0
albo
2x5+6x4−4x3+4x2−6x−2=0
3 sty 10:38
Kaś: To mi wyszło z pochodnej, liczyłam milion razy i wyszedł mi taki wynik.
3 sty 10:42
Artur_z_miasta_Neptuna: to pokaż zadanie
bo miejsc zerowych tutaj szukać to se możesz do ... końca życia
3 sty 10:54
Kaś: (x4−3x2−2x)/(x4−2x2+1) z tego mam policzyć pochodną
3 sty 10:57
Kaś: Kurde już widzę że powinno być 2x5+6x4+4x3−4x2−6x−2=0
3 sty 10:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
| x4−3x2−2x | | x(x3−3x−2) | | x(x+1)(x2−x−2) | |
| = |
| = |
| = |
| x4−2x2+1 | | (x2−1)2 | | (x−1)2(x+1)2 | |
| | [1*(x2−x−2)+x*(2x−1)]*(x−1)2(x+1) − x(x2−x−2)*[2(x−1)(x+1)+(x−1)2] | |
f'= |
| = |
| | (x−1)4(x+1)2 | |
| | 2x3 +2x2 −2x −2 | | (x−1)(x+1)2 | | (x−1) | |
= |
| = |
| = |
| |
| | (x−1)4(x+1)2 | | (x−1)4(x+1)2 | | (x−1)4 | |
źle obliczona została pochodna
3 sty 11:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to grupujesz bo x=1 jest pierwiastkiem .. tak samo jak x=−1
3 sty 11:04
Kaś: Dziękować!
3 sty 11:08