matematykaszkolna.pl
prosze o potwierdzenie lub zaprzeczenie czy się mylę Marcin17: Proszę tylko o potwierdzenie. O trójkącie ABC wiadomo że: AB=1, AC=2, kąt BAC=30. O trójkącie DEF wiadomo że DE=√2, EF=√6, kąt FDE=60. Rozstrzygnij czy te trójkąty sa podobne. Wyrysowałem wszystko obliczyłem i według mnie nie są. Proszę o napisanie czy mam rację czy się mylę. Pozdrawiam.
3 sty 09:58
Artur_z_miasta_Neptuna: rysowanie to za mało. z tw. cosinusów skorzystaj w celu wyznaczenia trzeciego boku trójkąta w obu przypadkach. lub prościej: zauważ, że aby były podobne to oba trójkąty muszą mieć kąty 30,60 ... a więc i 90 z tw pitagorasa (albo funkcji trygonometrycznych) wyliczasz trzecie boki i sprawdzasz czy jest stała proporcja pomiędzy nimi. jeżeli nie to te trójkąty nie są podobne
3 sty 10:37
Marcin17: no tak właśnie to zrobiłem emotka tylko chcę żeby ktoś inny to sprawdził bo wyszła mi proporcja 6/2=1/3 czyli nie są podobne ale nie wiem czy gdzies się nie pomyliłem bo gdybym np. w jednym z ułamków pomylił licznik z mianownikiem to wyszłoby 6/2=3 /1 a wtedy byłyby podobne. o to mi właśnie chodzi.
3 sty 10:58
Artur_z_miasta_Neptuna: rysunek ale to są inne boki przecież występują przy innym kącie rysunek pokazuje PRZYKŁADOWE rozłożenie kątów
3 sty 11:08
Artur_z_miasta_Neptuna: nie bardzo Ciebie rozumiem ... U{2{6} <−−− to nie ... ale U{6{2} już by pasowało ale co do czego i dlaczego
3 sty 11:10
Marcin17: rysunekźle narysowałeś: x=3 z tego wynika że 1/3=6/2 − więc nie są podobne nie wiem czy to dobrze zapisałem bo gdybym się pomylił to jeden z ułamków miałby odwrócony licznik z mianownikiem i wtedy były podobne.
3 sty 11:22
Artur_z_miasta_Neptuna: jaki x co to jest x chodzi Ci o bok DE i niby skąd x=3 jak dla mnie (przy założeniu kąta prostego) będzie to x=2
3 sty 11:24
Marcin17: inaczej żeby było łatwiej ja ułożyłem taką proporcję: AB/BC=EF/DE Czyli że stosunek przyprostokątnych musi być taki sam żeby były podobne.
3 sty 11:25
Artur_z_miasta_Neptuna: BC to 3 ... no dobrze ... i co z tego wynika jasno i klarownie napisz co z tego wynika
3 sty 11:25
Marcin17: x to bok BC czyli z tw. pitagorasa x2=AC2−AB2 czyli x2=22−12 x2=3 więc x=3
3 sty 11:27
Artur_z_miasta_Neptuna: no dobrze i ... AB = 1 BC = ... 3 EF = .... ile DE = 2
3 sty 11:28
Marcin17: no i z tego sprawdziłem stosunek przyprostokątnych w obu trójkątach. Wyszło mi że ten stosunek jest inny i dlatego nie są podobne. Tylko chodzi o to czy gdzieś się nie pomyliłem w tej proporcji: AB/BC=EF/DE
3 sty 11:29
Marcin17: ef=6 jest w tresci zadania
3 sty 11:30
Artur_z_miasta_Neptuna: nie ... nie pomyliłeś się
3 sty 11:30
Marcin17: czyli dobrze to zrobiłem tak?
3 sty 11:31