Całkowanie przed podstawienie?
Angela: Jak obliczyć całkę ∫5sinxdx ?
3 sty 00:21
Angela: Da się to zrobić przez podstawienie? Jeżeli tak, to za co podstawić?
3 sty 00:28
Mila: 5∫sinxdx i wzór podstawowy
3 sty 00:33
Angela: Przepraszam bardzo, źle zapisałam. Przykład jest ∫5sinkxdx. I nie wiem jak to zrobić z tym K.
3 sty 00:34
3 sty 00:37
Angela: | | 5 | |
A skad się wzieło |
| ? |
| | k | |
3 sty 00:45
Janek191:
∫ 5 sin kx dx = 5 ∫ sin kx dx = 5 ∫ sin t *dt/k = ( 5/k) ∫ sin t dt = ( 5/k) ( − cos t ) + C =
= ( − 5/k) cos kx +C
=======================
bo
podstawiamy
kx = t
więc k dx = dt => dx = dt/k
3 sty 07:50
Angela: Dziekuej bardzo !
3 sty 12:21