Wyznacz wszystkie pierwiastki liczby zespolonej
Agnieszka: Wyznacz wszystkie pierwiastki 3√i−1
Wiem, że mają byc trzy rozwiązania. Może ktoś pomoże i naprowadzi?
2 sty 23:32
Krzysiek: zamień liczbę z=−1+i
na postać trygonometryczną i skorzystaj ze wzoru de Moivre'a
2 sty 23:35
Mila:
3√−1+i
z=−1+i punkt(−1;1)
|z|=
√2
| | | | | |
zk=3√√2*(cos( |
| )+isin( |
| ) dla ∊{0,1,2} |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | π | | √2 | | √2 | |
z0=6√2cos( |
| +isin |
| )=6√2( |
| +i |
| ) |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
licz dalej
2 sty 23:46