matematykaszkolna.pl
Cramera Basiek: Układ równań liniowych! emotka Hej! Czy da się metodą Cramera rozwiązać układ równań liniowych, gdzie są 4 niewiadome i 3 równania? ...
2 sty 23:18
Jack: tak, tylko musisz kilka rzeczy posprawdzać (rząd i tym samym ilość parametrów). Potem lecą wzorki Cramera.
2 sty 23:33
Krzysiek: przyjmij jedną niewiadomą jako parametr(tak by z pozostałych licząc wyznacznik główny był różny od zera) , przenieś na prawą stronę i policz wyznaczniki.
2 sty 23:34
asdf: a nie mozesz gausem?
2 sty 23:35
Basiek: Nie przerabialiśmy Gaussa, to po co sobie 'dodawać' coś nowego? To co mam to dla mnie i tak sporo. Czyli... Przenoszę jedną zmienną na drugą stronę? Tym samym będę mieć 3 niewiadome, jeden parametr po prawej i nie będę miała problemu z wyznacznikiem, tak
2 sty 23:39
Krzysiek: http://pl.wikipedia.org/wiki/Metoda_eliminacji_Gaussa I raczej nie jest to nic nowego, tylko coś co się uczyło w szkole emotka mając 3 parametry po lewej stronie licząc wyznacznik główny musi być on różny od zera, jeżeli będzie równy zero to musisz wybrać inną niewiadomą za parametr. W każdym razie więcej roboty niż za pomocą metody eliminacji Gaussa.
2 sty 23:44
Basiek: Krzysiek− naprawdę nie było. Chodzę na te wykłady! Aczkolwiek wygląda prosto. Po podstawieniu t (na samym końcu) zwyczajnie sobie rozwiązujemy jak w gimnazjum, tak? Nie wygląda to na zbyt skomplikowaną sprawę.
2 sty 23:50
Krzysiek: Mówisz o tej metodzie eliminacji Gaussa? No nie do końca 'postawiamy sobie t' bo może być wiele rozwiązań zależnych od 2 parametrów albo nawet równanie sprzeczne... Po doprowadzeniu do postaci schodkowej korzystasz z tw. Kroneckera−Capellego by sprawdzić ile mamy rozwiązań. Może to i strasznie brzmi ale nie jest to nic skomplikowanego.
2 sty 23:58
Basiek: Swoją drogą...chyba zacznę się uczyć matematyki z wikipedii. Najbardziej czytelna, prosta wersja nauki niektórych zagadnień, jaką było mi dane widzieć. Szkoda, ze dopiero teraz się dowiedziałam. Dziękuję! Dobranoc. emotka
2 sty 23:58
Basiek: Krzysiek− nie no, każde zadanie zaczynamy od tw. Kroneckera− Capellego. Ogarnę. Spokojnie. To jutro. Tak sądzę. A w matematyce wszystko brzmi strasznie ! emotka
3 sty 00:00
Krzysiek: Akurat na wikipedii często nie jest to czytelnie i prosto napisaneemotka Poza tym jak można korzystać z tw. Kroneckera−Capellego bez korzystania metody eliminacji Gaussa?
3 sty 00:05
Basiek: Korzystaj, stwierdzasz, czy układ jest sprzeczny, oznaczony, nieoznaczony. I dalej Cramerem. Chociaż jak widzę... Gaussem będzie dużo szybciej. Chciałabym takie rzeczy wynosić z wykładów.
3 sty 00:08