Czy mozliwe jest, aby w jednym dniu trwac niekonczenie wiele?
nikt: Czy mozliwe jest, aby w jednym dniu trwac niekonczenie wiele?
Nie zwracamy uwagi na ograniczona ilosc benzyny itp.
Z danych, które znalazłem w internecie, to: obrót ziemi o 1 stopień trwa odpowiednio 4 minuty
oraz promień ziemi ok ~ 6378 km.
Obliczenia:
6378 km = 6378000 m
ze wzoru na długość łuku w wycinku:
1:360 * 2 * pi * 6378000 = 35462 pi = 111406 [m] = 111,5 [km]
111,5 * 15 (bo wciagu godziny ziemia obróci sie o 15 stopni) = 1672,5 [km]
znalazłem w internecie stronę o rekordach prędkości:
http://www.mizantropia.org/speed/vehi.php
V rosyjskiego myśliwca = 4km/h
Czy więc jest możliwe, żebyśmy cały czas widzieli słońce, czyli żeby dzień dla nas trwał
nieskończenie długo? czy coś źle policzyłem?
Dzieki za sprawdzenie i pomoc, moj fizyk w szkole zadaje troche inne zadania
2 sty 23:02
Artur z miasta Neptuna:
Nie do konca −−− zalozyles (blednie) ze jestesmy na rowniku ... ale to ze droga tam jest
najdluzsza nie oznacza ze najweosza predkosc nalezy psiagnac wlasnie w tym miejscu.
Ponadto sa dwa rejony na naszej planecie gdzie nawet pojazd rozwijajacy predkosc swiatla by nie
pomogl − noc pozostanie noca i to na dlugie dni
3 sty 08:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
po drugie −−− baaaardzo niemiło bawił się przybliżeniami
po pierwsze: V myśliwca to raczej nie 4km/h tylko 4'000km/h
po drugie to nie jest 4'000km/h tylko 3'395km/h −−− o ponad 17% zwiększyłeś tutaj prędkość −
to jest niedopuszczalne
3 sty 09:13
nikt: Ok dzieki wielkie, wiem gdzie zrobilem bledy i niedociągnięcia. Możesz troche wiecej powiedziec
o tych dwoch rejonach?
3 sty 14:09
Artur z miasta Neptuna:
Chodzo oczywiscoe o kola podbiegunowe gdzie panuje dzien i noc polarna −−− w tych rejonach w
trakcie nocy polarnej mozesz pedzic ile sie da (wzdloz rownoleznika) a i tak nie zobaczysz
slonca nim nie przyjdzie zmiana pory roku
3 sty 16:32