zespolone
bezendu1990: przedstaw w postaci wykładniczej następujące liczby zespolone:
a)2+j2
b)1−j
a mam ale nie wiem czy dobrze 2√2 ej45stopni
2 sty 22:54
bezendu1990: wykonaj dzielenie liczb zespolonych
2 sty 22:58
Mila: 2+j2 =2√2*ei(π/4)
1−j=√2ei(11π/4)
2 sty 22:58
Mila: 2) Pomnóż licznik i mianownik przez(1+j)
2 sty 22:59
asdf:
j
2 = −1
| 1+j | | (1+j)(1+j) | | (1+j)2 | | 1 + 2j + j2 | |
| = |
| = |
| = |
| = j |
| 1−j | | 1−j2 | | 2 | | 2 | |
2 sty 23:00
bezendu1990: ok dzięki
2 sty 23:04
bezendu1990: Jakie są liczby sprzężone względem następujących liczb zespolonych:
a) 5−5j
b) −j
c) 2
d) 10+j
zrobiłem b) wszyło j
2 sty 23:09
krzysiek: a) 5+5j itd
2 sty 23:22
bezendu1990: czyli d) 10−j czy −10−j

nie ogarniam tego
2 sty 23:23
krzysiek: liczba sprzężona czyli zmieniasz znak tylko

czyli w d będzie 10−j

chodzi o to, że ten zabieg często robi się w mianowniku przy dzieleniu liczb zespolonych, żeby
zastosować wzór (a−b)(a+b)=a
2−b
2 i wtedy dostajemy już pozbyliśmy się liczby zespolonej w
mianowniku i zostaje nam tylko licznik
2 sty 23:42
bezendu1990: dziękuje za wytłumaczenie
2 sty 23:46
krzysiek: ale poskładałem tamto zdanie...

teraz dopiero widze

dla ścisłości, w mianowniku pozostaje
nam wtedy już jakaś liczba rzeczywista, a nie że on nam znika
2 sty 23:50
bezendu1990: muszę to ogarnąć jakoś do następnego tygodnia nie trudne przykłady bo poziom tylko technikum
2 sty 23:56