Udowodnij że liczba jest podzielna przez 16
JUSTMAREK: Witam
Mam problem z następującym zadaniem, raczej chyba z ostatnim krokiem.
Zad. Udowodnij że liczba [tex]5n − 4n − 1[/tex] jest podzielna przez 16 dla n ∊ P
1. n=1
5n − 4n − 1 = 51 −4 * 1 − 1 = 5 − 4 − 1 = 0
2. Założenie n=k
5k − 4k − 1 = 16a
k, a ∊ P
3. Teza [tex]n = k +1[/tex]
5k+1 − 4(k+1) − 1 = 5 * 5k − 4k − 4 − 1
No i tu jest problem bo nie wiem o co dalej z tym zrobić, a także do jakiej postaci to
doprowadzić.
2 sty 22:29
Rafał274:
n ∊ P
Czym jest P ?
2 sty 22:35
Rafał274:
∀k∊P, k≥1 (∃a∊P(5k − 4k − 1 = 16a)⇒∃b∊P(5k+1 − 4(k+1) − 1 = 16b))
Zaczynamy od tezy
5k+1 − 4(k+1) − 1 = 5*5k − 4k − 5 = 5*(5k − 4k − 1) + 16k
Z założenia ind. (5k − 4k − 1) = 16a
5*(5k − 4k − 1) + 16k = 5 * 16a + 16k = 16(5a + k) = 16b, gdzie b = 5a + k
Otrzymaliśmy tezę :
5k+1 − 4(k+1) − 1 = 16b ,b∊P bo a,k∊P
∃b∊P(5k+1 − 4(k+1) − 1 = 16b)
Formułka na koniec.
2 sty 22:49