wyznacz wartości
hania: wyznacz wszystkie wartości m ∊ C. dla których wyrażenie 3mm−2 jest liczbą całkowitą
2 sty 22:26
Rafał274:
| 3m | | 3(m − 2) + 6 | | 6 | |
| = |
| = 3 + |
| |
| m − 2 | | m − 2 | | m − 2 | |
Dalej już łatwo wyznaczyć m∊C
2 sty 22:32
hania: tak już łapię, wielkie dzięki!
2 sty 22:35
hania: a jeszcze jedno i tutaj bardzo bym prosiła o trochę wytłumaczenie
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
wyznacz sumę |
| + |
| + |
| +...+ |
| |
| | 12*15 | | 15*18 | | 18*21 | | 102*105 | |
2 sty 22:42
AC:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| *( |
| − |
| ) itd.. |
| 12*15 | | 3 | | 12 | | 15 | |
2 sty 22:47
Mila: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| *[ |
| − |
| + |
| − |
| +.....+ |
| − |
| ] dokończ, pewnie masz jakąś |
| 9 | | 4 | | 5 | | 5 | | 6 | | 34 | | 35 | |
odpowiedź.
2 sty 22:53