pomocy jak roziązać układ równań metodą podstawiania
kuna: {−2x−y−4=0
{3x+4y−1=0
1 cze 16:26
tim: Wyznaczasz y z pierwszego:
−y = 2x − 4
y = −2x + 4
Podstaw do drugiego y i obliczaj
1 cze 16:27
kuna: a mógł byś mi to zrobic bo nie jarze tego za bardz
1 cze 16:59
tim: y = −2x − 4
Podstawiamy do drugiego:
3x + 4 (− 2x − 4) − 1 = 0
3x − 8x − 16 − 1 = 0
−5x − 17 = 0
5x = −17
x = ...
1 cze 17:01
kuna: wyszło mi x a to y=−2x−4 jak to trzeba wyliczyc zeby mi wyszło y
1 cze 17:15
tim: Podstaw obliczony x do równania:
y = −2
x − 4
Jak rozwiążesz podaj x oraz y.
1 cze 17:18
kuna: x mi wyszedł 3,4 a y nie moge policzyc
1 cze 17:22
tim: x =
−−3,4
y = − 2 * −3,4 − 4
y = 6,8 − 4
y = 2,8
1 cze 17:26
kuna: dzięki wielkie
1 cze 17:30