matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
calki
mika:
jest tu ktoś kto mógłby mi pomóc?
∫ (x3) / [sin
2
(3x
4
)] dx = ? mam rozwiazac ta calke metoda podstawiania
2 sty 21:39
Mila:
1
[3x
4
=t; 12x
3
dx=dt; x
3
dx=
dt]
12
1
1
1
1
∫
dt=−
ctgt=−
ctg(3x
4
)+C
12
sin
2
t
12
12
3 sty 13:20