Cieciwy w kole
Magda: W kole poprowadzono cięciwy AB i CD, które przecięły się w punkcie E. Pole trójkąta EDB jest o
56 cm
2 mniejsze od pola trójkąta AEC .wiedząc ze AE= 32 cm ED=24cm CE=12cm oblicz pole
trójkąta AEC i EDB

Pomocy
1 cze 16:13
Basia: Pomagam
1 cze 18:54
Basia:

∡AEC=∡BEC=α bo są to kąty wierzchołkowe
∡CAE = ∡CAB = ∡EDB=∡CDB
bo katy CAB i CDB są oparte na tym samym łuku
stąd wynika, że ∡ACE = ∡DBE=γ
czyli trójkąty AEC i BED są podobne
czyli:
BE*32 = 12*24
BE =
12*2432=
6*2418=
3*249 =
243 = 8
s − skala podobieństwa
s =
AEDE =
3224 =
43
P
ACE = s
2*P
BDE
P
AEC = P
BDE+56
169*P
BDE = P{BDE}+56
79*P
BDE = 56
P
BDE =
56*97 = 8*9=72
P
ACE =
169*72 =16*8 = 128
1 cze 19:22
Ania: Czy ktoś może mi ty wytłumaczyć skąd się wzięło te pola? Rozumiem do momentu o skali

bardzo
proszę o chociaż krótkie wytłumaczenie skąd się to wzięło

dziękuję
22 mar 15:13