wyznacz:
franiu: wyznacz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji f w podanym przedziale.
a) f(x) = −x2 + 4x + 1, <0,3>
b) f(x) = x2 −4x + 5, <−1;1>
c) f(x) = 2x2 + 8x + 3, < −3;1>
2 sty 21:31
Marcin17: W każdym przypadku tak samo robisz:
−Liczysz deltę b2−4ac
−potem sprawdzasz czy ramiona są skierowane do góry czy do dołu
−jeżeli są skierowane do góry to najmniejsza wartość będzie miał wierzchołek a największą kniec
przedziału [trzeba postawić np. w a) wartości 0 i 3 za x i ta która będzie większa będzie
rozwiązaniem]
−jeżeli ramiona sa skierowane do dołu to na odwrót
2 sty 21:39
franiu: no jest minus x wiec beda do dolu. a<0?
2 sty 21:42
Marcin17: w pierwszym tak. teraz wystarczy że obliczysz współrzędne wierzchołka i wartości na końcu
przedziału i masz zrobione.
2 sty 23:00
Jolanta: zanim policzysz Δsprawdzasz czy wierzchołek jest w przedziale
liczysz xw=U{−b}[2a}
3 sty 00:21
Janek191: a)
f(x) = − x2 + 4 x + 1, < 0; 3 >
a = − 1 < 0 − ramiona paraboli skierowane są ku dołowi
p = − b/ (2a) = − 4 / (−2) = 2
p ∊ < 0; 3 >
zatem
y max = f(p) = f(2) = −22 + 4*2 + 1 = 5
oraz
y min = f(0) = − 02 + 4*0 + 1 = 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b)
f(x) = x2 − 4 x + 5, < − 1; 1 >
a = 1 > 0 − ramiona paraboli skierowane są ku górze
p = − b/ (2a) = 4/2 = 2
p ∉ < − 1; 1 >
Dla x < p = 2 funkcja jest malejąca , więc f maleje w < − 1; 1 >
czyli
y max = f(−1) = (−1)2 − 4*(−1) + 5 = 1 + 4 + 5 = 10
y min = f(1) = 12 − 4*1 + 5 = 1 − 4 + 5 = 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3 sty 13:49