Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym.
MaxEnergy: Mógłby mi to ktoś ładnie rozpisać tak żebym zrozumiał?
an=n√3n+2n
2 sty 21:08
AC:
3*n√1+(2/3)n = 3
↓ ↓
1 0
2 sty 21:25
asdf: z tw. o 3 ciągach:
n√3n ≤n√3n+ 2n ≤ n√2*3n
↓ ↓ ↓
3 1 * 3
3 z lewej 3 z prawej w srodku tez 3.
2 sty 21:34
MaxEnergy: Czyli analogicznie jeżeli mam ciąg:
b
n=
n√8n+3n to granica wyniesie
b
n=
n√8n+3n= 8*
n√1n+(38)n =8*1+8*0=8
2 sty 21:53
Mila: Max zapis błędny, granica dobrze.
2 sty 22:28
MaxEnergy: A teraz taki ciąg:
dn= (1+3n)n
2 sty 22:49
asdf: eulerem
2 sty 22:51
MaxEnergy:
| | 1 | |
limn→∞(1+3n)n = [(1+ |
| )n3]3=e3 |
| | n3 | |
Zgadza się?
2 sty 22:57
Mila: Tak.
2 sty 23:32
2 sty 23:46