geometria analityczna
byakuya: Dany jest punkt P(3,4) oraz wektor AB =[−1,2].
Znajdź równanie prostej k prostopadłej do wektora AB
o przechodzącej przez punkt P.
Przedstaw to rónanie w postaci kierunkowej.
2 sty 21:05
Janek191:
P = ( 3; 4)
→
AB = [ − 1; 2]
zatem
2*( x − 3) + 2*( y − 4) = 0
2x − 6 + 2y − 8 = 0
2x + 2y − 14 = 0 − postać ogólna
===========================
Po podzieleniu przez 2 otrzymamy
x + y − 7 = 0
y = − x + 7 − postać kierunkowa
=============================
Niech P0 = ( xo, y0 )
oraz
→
v = [ a, b ]
Równanie prostej przechodzącej przez Po i prostopadłej do niezerowego
wektora v :
a*( x − xo ) + b*( y − yo ) = 0
=============================
2 sty 22:29
Janek191: Znowu się pomyliłem :
Winno być:
− 1*( x − 3) + 2*( y − 4) = 0
− x + 3 + 2y − 8 = 0
− x + 2y − 5 = 0 − postać ogólna
=============================
− 0,5 x + y − 2,5 = 0
y = 0,5 x + 2,5 − postać kierunkowa.
========================================
2 sty 22:33
Mila:

II sposób
Ax+By+C=0 ogólna postać równania prostej prostopadłej do wektora [A;B]
−1x+2y+C=0
P=(3;4) należy do prostej, to spełnia jej równanie.
−1*3+2*4+C=0
C=−3
−x+2y−5=0
2y=x+5
| | 1 | | 5 | |
y= |
| x+ |
| rownanie kierunkowe. |
| | 2 | | 2 | |
2 sty 22:44