odleglosc plaszczyzn
wojtek: Mam problem z obliczeniem odległości
c) płaszczyzn π1: x+4y−2z+3=0 π2: 2x+8y−4z+3=0.
Wyznaczyłem wektory normalne n1=[1,4,−2] n2=[2,8,−4]
warości wektora normalnego n2 są 2 razy wieksze od n1
Nie wiem jak zacząć, potrafię obliczyc odl punktu od plaszczyzny ale na tym wysiadam pomocy!
2 sty 20:46
ja: nie pamiętam za bardzo geometrii analitycznej więc ci bardzo nie pomogę ale rzucę jeden pomysł

masz 2 wektory, znajdź wektor prostopadły do obydwu i jakoś przez trójkąt. albo może obierz
jakiś punkt na jednej i na drugiej płaszczyźnie. ew jeszcze wektory normalne sądo siebie
równoległe czyli płaszczyzny chyba też będą równolegle a to by znaczyło że można zbudować na
nich prostopadłościan.
Sory jeżeli jakieś( albo same) głupoty napisałem

mam nadzieje że może jakoś ci to pomorze
2 sty 21:21
wojtek: Nie pomyślałem o tym prostopadłościanie. Sprawdzę to może coś wyjdzie

Dzięki
2 sty 21:26
Janek191:
Obliczamy odległość płaszczyzn równoległych, a podane płaszczyzny nie są równoległe
D2 powinno się równać 6, a nie 3..
2 sty 21:58
Janek191: Pomyliłem się − jest dobrze.
2 sty 22:00
Janek191:
π1 : x + 4y − 2z + 3 = 0
π2 : 2x + 8y − 4z + 3 = 0
Mamy
A1 = 1 , B1 = 4, C1 = −2 , D1 = 3
oraz
A2 = 2, B2 = 8, C2 = − 4 , D2 = 3
A1/ A2 = B1/B2 = C1 / C2 = 1/2 , więc płaszczyzny są równoległe.
Korzystamy z wzoru
d = I D1 − D 2 I / √A2 + B2 + C2
====================================
Równanie π1 mnożymy przez 2
Mamy
π1 : 2x + 8y − 4z + 6 = 0
π2: 2x + 8y − 4z + 3 = 0
Wstawiamy do wzoru
d = I 6 − 3 I / √ 22 + 82 + (−4)2
d = 3/ √4 + 64 + 16 = 3/ √84 = 3 / [ 2 √21 }
2 sty 22:15
Przemek: Mam dwie płaszczyzny π1; 2x−y+3z=0 oraz π2; −4x+2y−6z+8=0 i obliczyć odległość miedzy nimi. wg
powyższego przykładu wyszło mi 2 √7. Podpowie ktoś czy dobry wynik?
4 gru 17:54
wredulus_pospolitus:
jeżeli dobrze podstawiłeś to zapewne tak ... w końcu od tego są wzory
4 gru 17:56