oblicz sume
pomocy: Oblicz sumę
*100 początkowych wyrazów ciągu an=2n+15
*10 p.w.c. arytmetycznego o pierwszym wyrazie równym −7 i n=5
*50 p.w.c.a. o pierwszym wyrazie równym 21 i r= −0,1
2 sty 20:31
Janek191:
an = 2n + 15
zatem a1 = 2*1 + 15 = 17
a100 = 2*100 + 15 = 215
Jest to ciąg arytmetyczny, więc
S100 = 0,5 ( a1 + a100)*100
S100 = 0,5*( 17 + 215) *100 = 50*(17 + 215) = 50*232 =11 600
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
an = 3 − n/2
więc
a1 = 3 − 1/2 = 2 1/2
a15 = 3 − 15/2 = 3 − 7 1/2 = − 4 1/2
Jest to ciąg arytmetyczny, więc
S15 = 0,5*( a1 + a15 ) * 15 = 0,5*( 2 1/2 − 4 1/2 )*15 = −1 *15 = − 15
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3 sty 18:23