pomoże mi kto
madzia: Tomek i Janek plewią ogrógek, gdyby Tomek robił to sam zajętoby mu to 10 godzin a gdyby Janek
robił to sam musiałby robic to przez 15 godzin . Jak długo będą plewić razem
1 cze 15:20
tim: Więc tak.
| | 1 | |
Tomek robi |
| ogródka w godzinę. |
| | 10 | |
| | 1 | |
Janek robi |
| ogródka w godzinę. |
| | 15 | |
| | 1 | | 1 | |
Razem w godzinę robią |
| + |
| ogródka, więc powstaje: |
| | 10 | | 15 | |
| | 1 | | 1 | |
ilość godzin * ( |
| + |
| ) = 1 ogródek |
| | 10 | | 15 | |
Oblicz ilość godzin.
1 cze 15:23
madzia: tim wyszło mi 3,5 godz.
1 cze 15:26
tim: Jak to? Pokaż swoje rozwiązanie.
1 cze 15:29
madzia: powiedz czy dobrze
1 cze 15:29
tim: Źle

A jak zrobiłaś?
1 cze 15:30
madzia: to co masz w nawiasie pomnożyłam przez 25 godz
1 cze 15:30
tim: Dlaczego?! O.o
Pokaż może co zrobiłaś z nawiasem...
1 cze 15:31
madzia: tim to jak to ma byc
1 cze 15:34
tim: 5x = 30
x = 6
6 godzin.
1 cze 15:35
madzia: 1/10 +1/15=15/150 +10/150=35/150=7/30 i pomnożyłam przez 25
1 cze 15:35
tim: Ciekawe jak 15 + 10 wyszło ci 35? O.o
1 cze 15:37
madzia: wielkie dzięki
1 cze 15:38
madzia: no fakto teraz widzę ze pokęciłam zamotałam to wszystko
1 cze 15:39