8 sty 18:22
Jakub:
Ale to zależy od zadania. Chodzi pewnie o pozbywanie się parametru.
8 sty 18:42
Horsemen:
tak i na czym to polega
8 sty 18:56
Horsemen:
Znajdź zbiór środków wszystkich cięciw okręgu x2+y2+4y+3 =0, wyznaczone przez proste przechodzące przez punkt P = (0,1). W tym zadaniu wyprowadziłem ogólne współrzędne środków cięciw ze względu na parametr a: y=ax+1- wzór prostych przechodzących przez punkt (0,1) i zawierających cięciwy okregu. I dalej muszę właśnie pozbyć sie tego parametru. A może da sie inaczej i łatwiej to zadanie rozwiazać. proszę o pomoc.
8 sty 19:01