twierdzenie sinusów i cosinusów
em: Suma długości dwu boków trójkąta wynosi 4, a miara kąta pomiędzy tymi bokami jest równa 60.
Jaką najmniejszą wartość ma obwód tego trójkąta?
1 cze 15:16
Eta:
Oczywiście jest to:
trójkąt równoboczny o boku
2 ... ma najmniejszy obwód
1 cze 15:27
tim: PS. A jak to udowodnic?
1 cze 15:30
Eta:
OK

pomagam
1 cze 15:33
Eta:
a +b = 4 => b= 4 −a , gdzie 0<a<4
ze wzoru kosinusów mamy:
c
2 = a+2 +b
2 − 2ab*cos60
o cos60
o=
12
to: c
2 = a
2 + b
2 −a*b => c
2 = ( a+b)
2 − 2ab − ab
to: c
2 = 4
2 − 3ab =>
c2 = 16 − 3ab
ponieważ a+b = 4 , to wystarczy zbnadać kiedy c jest najmniejsze
więc badamy kiedy
16 − 3ab −−− najmniejsze
zatem:
f( a) = 16 −3a( 4 −a) => f(a) = 3a
2 − 12a +16
mamy funkcję kwadratową , wykres ramionami do góry,
więc minimum tej funkcji jest dla ( x
W=
−b2a)
to a
min = 2 , to b
min= 4 − 2 = > b
min = 2
to: c
min : c
2= 16 − 3ab => c
2 = 16 − 12
c
2 = 4 => c
min = 2
więc trójkąt jest równoboczny:
a= 2 b=2 c= 2
1 cze 15:43
Eta: Jaką wartość ma obwód?...... to już wiesz?
1 cze 15:48
em: nie wszystko rozumiem....
skąd wiemy, że to będzie trójkąt równoboczny? a nie może być np. a=2 b=2 c=1?
nie do końca wiem skąd wzięło się c2 = 16 − 3ab..., mogłabym prosić jeszcze raz, tylko powoli i
dużymi literami?

co to jest to x
W? minimum funkcji, tak? czemu x?
pozdrawiam i bardzo dziękuję
1 cze 16:44
tim: Em. Przeczytaj powoli, pamiętaj o tw. cosinusów.
1 cze 16:45
em: pamiętam

nie rozumiem tego, o tu: c2 = a2 + b2 −a*b => c2 = ( a+b)2 − 2ab − ab
i w związku z tym nie wiem skąd się wzięło c2 = 16 − 3ab
pomożecie?
1 cze 17:42
em: hop hop...
1 cze 17:56
bluee619: dodano 2ab, aby skorzystac z wzoru skroconego mnozenia, po czym odjeto 2ab, aby zachowac
rownosc
2 maj 17:00