planimetria
orety: Na mapie planu zagospodarowania przestrzennego w pewnym mieście wykonanej w skali 1:5000 teren
przeznaczony na rekreacje zajmuje obszar 24cm kwadratowych. Jaka powierzchnie terenu
przeznaczono na rekreacje
2 sty 20:08
dero2005:
24 cm2*5000*5000 = 600 000 000 cm2 = 60 000 m2 = 6 ha
2 sty 20:12
Mateusz:
skorzystaj z faktu ze stosunek pol figur podobnych jest rowny kwadratowi skali podobienstwa
| | 1 | |
skala podobienstwa u ciebie wynosi k= |
| |
| | 5000 | |
| | 1 | |
stosunek pol powierzchni tych figur jest rowny k2 czyli ( |
| )2=... i dalej to juz |
| | 5000 | |
prosta proporcja
2 sty 20:13