.
franiu: iloczyn dwóch liczb jest rowny 225. znajdz te liczby jezeli jedna z nich jest o 7 wieksza od
podwojonej drugiej liczby.
2 sty 19:53
Mateusz:
a a+7−nasze szukane liczby z warunkow zadania masz:
a(a+7)=255
2 sty 19:57
bezendu1990: x− niech oznacz pierwszą liczbę
2x+7 druga liczba większa o 7
x(2x+7)=225
2x
2+7x−225=0
Δ=7
2−4*2*(−225)=1849
√Δ=43
| | −7−43 | | 12 | |
x1= |
| =− |
| jest ujemna czyli odpada |
| | 4 | | 5 | |
pierwsza liczba 9 a drugą znajdziesz podstawiając do wzoru 2x+7=2*9+7=25
sprawdzenie 9*25=225
2 sty 20:01
Eta:
@
Mateusz przeczytaj dokładnie treść zadania
2 sty 20:02
Eta:
@
bezendu 
Czemu ujemna "odpada" ?
2 sty 20:04
Mateusz:
Aaa fakt zapomniałem o tym pisząc rownanie
2 sty 20:06
Mateusz:
No własnie czemu? w zadaniu nie ma nic o tym ze są to liczby naturalne
2 sty 20:07
bezendu1990: | | 25 | |
tam błąd mam w pierwszym pierwiastku jest − |
| =−12.5 |
| | 2 | |
ok mogą być ujemne wtedy
−12,5
2*(−12,5)+7=−18
−12,5*(−18)=225 czyli mogą być też te
2 sty 20:09
bezendu1990: ja cały czas rozważałem że liczby naturalne i dlatego odrzuciłem rozwiązanie −12,5 ale @Eta
mnie uświadomiła
2 sty 20:12