okrąg opisany na trójkącie
aga: Proszę o pomoc

W okrąg o promieniu 5cm wpisany jest trójkąt równoramienny o podstawie
długości 8cm. Oblicz długość ramion trójkąta wiedząc, że jest to trójkąt:
a)ostrokątny
b)rozwartokątny
1 cze 14:04
Eta:
Pomagam

...... to potrwa, bo podaję dwa rysunki
1 cze 14:19
Eta:

1/ trójkąt ostrokątny
z trójkąta prostokatnego ODB z tw. Pitagorasa wyliczamy długość "x"
x
2 = r
2 − IDBI
2 => x
2 = 25 − 16 =>
x = 3
zatem: IDCI = h = x +r => h= 8
teraz z tw. Pitagorasa w trójkacie: DBC
mamy: b
2 = h
2 + IDBI
2 => b
2 = 64 + 16 => b
2 = 80
to
b= 4√5
2/ trójkąt rozwartokątny: podobnie :
x = 3 ale: h= r − x
powodzenia
1 cze 14:38
aga: wielkie dzięki
1 cze 14:57
Eta:
1 cze 15:10