Bardzo Prosze o pomoc
jadise: mam taki niefajny przykład pomożecie nierównanie wykładnicze
2 sty 19:39
jadise: | | 64 | | 16 | | 1 | |
co to odwrócic |
| x−1* |
| x−4< |
| 12x |
| | 1 | | 4 | | 4 | |
2 sty 19:45
jadise:
2 sty 19:56
Eta:
| 1 | | 1 | |
| =4−3 , 16=42 , |
| = 4−1 |
| 64 | | 4 | |
4
−3(x−1)*4
2(x−4)< 4
−1(4x+8)
−3x+ 3+2x−8<−4x−8
dokończ..........
2 sty 19:56
Janek191:
( 1/64) x − 1 * 16x − 4 < (1/4)4x + 8
[ (1/4)3] x − 1 * [ (1/4) − 2 ] x − 4 < (1/4) 4x + 8
( 1/4)3x − 3 *(1/4)− 2 x+ 8 < (1/4)4x + 8
(1/4)x + 5 < (1/4)4x + 8
x + 5 > 4x + 8
x − 4x > 8 − 5
−3x > 3 / : (−3)
x < − 1
================
2 sty 19:57
jadise: ok a skąd te x−4x>8−5
2 sty 19:59
Janek191:
( 1/64) x − 1 * 16x − 4 < (1/4)4x + 8
[ (1/4)3] x − 1 * [ (1/4) − 2 ] x − 4 < (1/4) 4x + 8
( 1/4)3x − 3 *(1/4)− 2 x+ 8 < (1/4)4x + 8
(1/4)x + 5 < (1/4)4x + 8
x + 5 > 4x + 8
x − 4x > 8 − 5
−3x > 3 / : (−3)
x < − 1
================
To jest nierówność wykładnicza ! ( 4 górne wiersze )
2 sty 20:00
jadise: tak wykładnicza!
2 sty 20:02
Janek191: Niewiadomą 4x przenosimy na lewą stronę , a liczbę 5 na prawą.
2 sty 20:03
Janek191:
Jeżeli 0 < a < 1 , to [ ax < ay <=> x > y ]
2 sty 20:06
jadise: dzięki jeszcze x∊(−∞,−1>
2 sty 20:07
Janek191: x ∊ ( − ∞ ; − 1 )
2 sty 20:29