Geometria Analityczna. Prosiłbym o pomoc.
CeltiC: 1. Wykres prostej k przechodzi przez punkty (−3;2) oraz (3;0)
a) Podaj równanie prostej k.
b) Wyznacz równanie prostej l będącej symetralną odcinka AB.
c) Podaj równanie prostej m, która jest równoległa do prostej k i przechodzi przez punkt C =
(−6; −7).
2. Obwód trójkąta o wierzchołkach A= (−4 ; 2) B = (0 ; 1) C= (3;3) . Ile wynosi ten obwód.
3. Oblicz pole kwadratu, mając dwa przeciwległe wierzchołki A=(3, −2) , B=(−1,−6)
2 sty 19:34
dero2005:
a)
| | yB−yA | | 0−2 | | 1 | |
a = |
| = |
| = − |
| |
| | xB−xA | | 3+3 | | 3 | |
y
k = a(x−x
A)+y
A = −
13(x+3)+2 = −
13x + 1
b)
(2x−x
A−x
B)(x
A−x
B) + (2y−y
A−y
B)(y
A−y
B) = 0
(2x+3−3)(−3−3) + (2y−2−0)(2−0) = 0
(2x + 0)(−6) + (2y−2)(2) = 0
−12x + 4y − 4 = 0
−3x + y − 1 = 0
y = 3x + 1
c)
a = −
13
y
l = a(x − x
C) + y
C
y
l = −
13(x + 6) − 7 = −
13x − 9
2)
d
AB =
√(0+4)2 + (1−2)2 =
√16 + 1 =
√17
d
BC =
√(3−0)2 + (3−1)2 =
√9 + 4 =
√13
d
CA =
√(−4−3)2 + (2−3)2 =
√49 + 1 =
√50 = 5
√2
Obwód =
√17 +
√3 + 5
√2
3)
d
AB =
√(−1−3)2 + (−6+2)2 =
√16 + 16 =
√32 = 4
√2
P = (d
AB)
2 = (4
√2)
2 = 32
2 sty 19:59