rozwiąż:
gusia1277: rozwiąż:
a) ||x+3| − 5|= 4
b) 10|x+3| −2 |4x +12| ≥8
2 sty 19:34
jagoda: w a możesz rozpisać według własności czyli
|x+3|−5=4 lub |x+3|−5=−4
potem znów musić to rozpisać
2 sty 19:39
Dajana: a) ||x+3|−5|=4
I. |x+3|−5=4 lub II. |x+3|−5= −4
Co do I.:
|x+3|=9
x+3=9 lub x+3=−9
x=6 lub x=−12
II.
|x+3| = 1
x+3=1 lub x+3 =−1
x=−2 lub x=−4
x∊{ −12,−4,−2,6}
2 sty 19:41
ja: 1) x+3<0
x<−3
10(−x−3) − 2(−4x−12)>8 to był jeden przypadek sam rozważ pozostałe
2 sty 19:44
gusia1277: dziękuję bardzo
2 sty 19:44