sin2x=12/13
janek: Witam,
Jak rozwiązać sin2x=12/13 x∊(π;3/2π)
2 sty 19:25
krystek: ?
2 sty 19:57
janek: mamy obliczyć sin x i cos x z sin2x=12/13
2 sty 20:05
krystek: Podaj treść zad
sin2x=2sinxcosx
2 sty 20:06
janek: Oblicz sin x i cos x , jeśli;
sin2x=12/13 i x∊(π;3/2π)
2 sty 20:10
PW: krystek już podpowiedział:
Rozwiązać układ równań
sin
2x+cos
2x=1.
Otrzymane kandydatki na rozwiązanie zweryfikować pod kątem należenia do dziedziny (jeśli
| | 3 | |
x∊(π, |
| π), to sinx i cosx muszą mieć odpowiednie znaki). |
| | 2 | |
3 sty 14:39