Rachunek prawdopodobieństwa
gamble: Ile jest funkcji malejących odwzorowujących zbiór A={1,2,3,4,5,6,7,8} w zbiór
B={1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15} takich, że dla argumentu 3 każda z tych funkcji
przyjmuje wartość 9.
2 sty 18:51
PW: To proste. Ze zbioru B wybrać 8 liczb, można to zrobić na
sposobów.
Wybrane liczby można tylko na jeden sposób uporządkować malejąco, a więc tyle jest funkcji
malejących
f:{1,2,...,8} → {1,2,...,15}.
Trochę to autor utrudnił, bo zawsze ma być f(3) = 9, więc faktycznie szukamy liczby ciągów, w
których na pierwszych dwóch miejscach są uporządkowane malejąco liczby brane ze zbioru
B
1 = {10,11,12,13,14,15},
a na miejscach od czwartego do ósmego − uporządkowane malejąco liczby ze zbioru
B
2 = {1,2,3,4,5,6,7,8}.
2 sty 22:25
gamble: Dzięki
3 sty 08:44