ciagi
Aneta: Wyznacz ciag geometryczny [an] jezeli wiadomo, ze a8=6; a13=7
31 maj 23:41
Eta:
Sprawdź czy napewno dobrze zapisałaś dane w zad.?
bo coś mi tu nie gra, paskudne wyniki będą

Policzyć oczywiście można ...... czekam na odp?
31 maj 23:49
Aneta: Własnie wiem ze paskudne.. ale takie zadanie .. dokladnie takie ...
1 cze 00:45
Eta:
a
8=
a1*q7= 6 a
13= a
1*q
12 =
a1*q7*q
5 = 8
to:
6*q
5= 7 => q
5=
76 => q= (
76)
15
więc
No nie nic tu nie da się wymyśleć ....... wrrrrrrrrrrr

podstaw te karkołomne dane do wzoru
a
n = a
1 *q
n−1
1 cze 01:14
Eta:
Może jakaś pomyłka w druku w książce?
Zastanawiam się w jakim celu dają Wam takie zadania do rozwiązania?
Ważny jest sposób rozwiązywania , a nie takie koszmary

Dobranoc!... za to przyjemniejszych snów życzę
1 cze 01:19
Aneta: Tez mysle ze pomyłka.. Dziekuje bardzo za pomoc i tez zycze przyjemnych snow
1 cze 02:54