oblicz kat tgα
macko: witam mam problem jak obliczyc sinusα kata jesli dany mam tgα
1. tgα 7,5/40 to jest kat 10 stopni
2. tgα 16/40 to jest kat 22 stopni
3. tgα 27/40 to jest kat 34 stopni
2 sty 18:32
PW: Podaj poprawnie treść zadania, to jet jakiś bełkot.
2 sty 18:51
macko: Znając położenia prążków dyfrakcyjnych (yi)
1. wynosi 7,5
2 wynosi 16
3 wynosi 27
oraz odległość ekranu od siatki x = 40cm
możemy znaleźć kąt ugięcia każdego rzędu z zależności trygonometrycznej: tg α = yi/x.
2. Otrzymane wartości tangensów przeliczamy na sinusy odpowiednich kątów ugięcia (sinα).
teraz jest bardziej czytelnie
4 sty 01:36
Janek191:
1.
tg α = 7,5/40 = 75/400 = 3/16
oraz
tg α = y/x , więc y = 3 ⋀ x = 16
zatem
r2 = x2 + y2 = 162 + 32 = 256 + 9 = 265
r = √265
sin α = y/r = 3/ √265 ≈ 3 / 16,279 ≈ 0,3333
=============================================
4 sty 09:36
macko: dzieki wielkie mistrzu
4 sty 12:45