POMOCY!!!!!!!!!!!!!
mk: Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję

1.wyznacz miejsca zerowe funkcji:
a) sin(6x +
2π3 ) = −
12
b) −2 cos
2 x + cosx +1 = 0
2.wyznacz zbiór funkcji, która każdej wartości parametru m przyporządkowuje sumę sześcianów
dwóch różnych pierwiastków równania mx2 − mx + 2 = 0 . wyznacz dziedzinę i zbiór wartości tej
funkcji.
wzór funkcji wyszedł mi: f(m) = −
6m + 1 nie wiem jak wyznaczyć dziedzinę i zbiór
wartości

w odpowiedziach jest, że D= (−
∞; 0) ∪ (8; +
∞) , a Zw = ( 14 ; 1) ∪ (1; +
∞),
dlaczego?