ktos pomoze rozwiazywac?
Ania Muszka: rozwiaz rownania i nierownosci:
a) log2(x−1)=3
b) logx25=−2
c) logx32=5
d)log5+2x36=2
f)log4x+1=2
g)log2x≤−23
h)log3x2>log3(x+2)
i)logx−42x=2
2 sty 18:20
Ania Muszka: pomoze ktos? jestem fryzjerka teraz robie zaoczne liceum ogolne i z najprostrzymi rzeczami njie
daje rady
2 sty 18:25
nik: w a) masz
d:
x−1>0
x>1
3=log28
log(x−1)
log28=x−1=8
x=9
2 sty 18:29
Ania Muszka: odpisalam sobie wszystkie wzory jakie sa mozlewe ale nie wszystkie sie nadaja do pomocy zawsze
czegos brakuje
2 sty 18:35
Janek191: b)
Założenie: x > 0 i x ≠ 1
logx 25 = − 2 <=> x−2 = 25 <=> x−2 = (1/5)−2 <=> x = 1/5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c)
Założenie: x > 0 i x ≠ 1
logx32 = 5 < => x5 = 32 <=> x5 = 25 <=> x = 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
d)
Założenie: (5 + 2x > 0 i 5 +2x ≠ 1 ) => x > −2,5 i x ≠ − 2
log5 + 2x 36 = 2 <=> ( 5 +2x)2 = 36 < => 25 + 20 x + 4 x2 = 36 <=>
<=> 4 x2 +20 x − 11 = 0
Δ = 202 − 4*4*(−11) = 400 + 176 = 576
√Δ = 24
x = ( − 20 − 24)/8 = − 44/8 = − 5,5 < − 2,5 − odpada
⋁ x = ( − 20 + 24)/8 = 4/8 = 1/2
Odp. x = 1/2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3 sty 14:18