Napisz równanie - sprawdzenie
Scho: Dany jest punkt B(−2,4) i równanie 2x+y−7=0 Napisz równanie tego puntu i równanie równoległej.
2x+y−7=0
y=−2x=7
4=−2*−2+b
4=4+b
0=b
y=−2x<− równanie punktu
a
1=a
2
4=−2*−2+b
4=4+b
0=b
y=−2x<− równanie równoległej
Prosiłbym o sprawdzenie
2 sty 18:19
Mateusz:
Pomijając ze masz błędy w zapisie chociazby druga linijka od gory i po co są dalej te
przekształcenia? zupełnie zbędne b wyznaczasz pozniej , jeszcze błędy logiczne jak punkt moze
miec rownanie? Punkt ma wspołrzędne prosta,parabola,elipsa,okrąg lub dowolna inna krzywa mają
swoje unikatowe równania zakładam ze chodzi o wyznaczenie rownania prostej rownoległej do
prostej 2x+y−7=0 przechodzącej przez podany punkt B wiec wyznaczone rownanie jest ok ale bez
znaku −
2 sty 18:35
Scho: Mateuszu zostało mi podane takie dokładnie zadanie słowo w słowo.
2 sty 18:49
Scho: a co do tego błędu to racja y=−2x+7
2 sty 18:51
Mateusz:
No to nie wiem kto ci takie cudenko podał
2 sty 19:00
Scho: czyli wracając do zadania :
B(−2,4)
2x+y−7=0 => y=−2x+7
a1=a2
y=ax+b
4=−2*(−2)+b
4=4+b
0=b
y=−2x ?
2 sty 19:09
Mateusz:
tak jednak z minusem zapomniałem ze a
1=−2
2 sty 19:10
Scho: ok to dziękuję Ci
2 sty 19:11