Znalezienie liczby względnie pierwszej
Kopdaw: Znalezienie liczby względnie pierwszej
Witam serdecznie, potrzebuję znaleźć dwie liczby (względnie pierwsze)... z czego ta pierwsza
jest mi dowolna, natomiast druga MUSI być większa od 219. Jak to policzyć?
2 sty 18:18
Kopdaw:
2 sty 18:49
Vax: 220 , 3
2 sty 18:57
Kopdaw: Jak takie coś policzyć? Chciałbym mieć kilka przykładów, w tym dwie liczby, które obie są dość
wysokie.
2 sty 19:22
Kopdaw:
3 sty 00:19
Mila: Nie mogą mieć wspólnego dzielnika oprócz 1.
220−1;220+1
3 sty 00:44
Kopdaw: Dzięki Mila, ale trochę bardziej skomplikuję...
Niech:
c = 220−1
m = 220+1
Okazało się, że potrzebuję jeszcze trzecią liczbę "a"... która będzie spełniała takie warunek,
że dla każdej liczby pierwszej (dajmy na to "p") p|m zachodzi p|(a−1) oraz jeśli 4|m, to
4|(a−1)...
zupełnie nie wiem, jak takich liczb szukać. Potrzebuję ich do wygenerowania pewnych liczb,
jednak matematyka mnie chyba przerasta.
3 sty 09:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
c=220 − 1
m = 220
a = 220+1
spełnione warunki zadania
3 sty 09:11
Kopdaw: Dziękuję bardzo... zupełnie nie wiedziałem jak się za to wziąć!
3 sty 14:20
Kopdaw: Kurcze, dostałem maila od Pana Doktora, żebym jednak zmienił jeszcze jedną liczbę...
warunki te same, tylko "a" istotnie mniejsze od m... (za wyjątkiem 2,3,7)
szczerze mówiąc to nie wiem czemu to ma służyć, ale podobno podczas tworzenia generatora liczb,
na takim "a" nie wyjdzie mi to zbyt poprawnie mimo zgodności z założeniami.
3 sty 17:30
Kopdaw:
3 sty 18:57
Kopdaw:
3 sty 19:33
Kopdaw:
3 sty 20:03
Kopdaw:
3 sty 20:34
Kopdaw:
3 sty 21:43
Mila: m=220 czy ma być inne?
a=25−1
3 sty 21:46
Kopdaw: m może zostać... zmienić tylko "a" (na mniejsze od m, najlepiej "istotnie" mniejsze... ale to
już takiego znaczenia nie ma) − ale nadal ma być zgodne z wcześniejszymi założeniami.
Dziękuję Wam za odpowiedzi, sam bym tego nie wymyślił. Jeszcze dla pewności się upewnię, czy
teraz jest wszystko ok.
Pozdrawiam serdecznie.
3 sty 21:54
Mila: Pytanie, czy rozróżniasz pojęcia: liczby pierwsze i liczby względnie pierwsze?
3 sty 21:56
Kopdaw: Rozróżniam... tylko np. mając 3 i 7 to ładnie widać − nie wiem jak to sprawdzić, mając liczby z
potęgami.
3 sty 22:09
Kopdaw: Bo chyba nie rozkładacie na czynniki liczby 220 +1?
3 sty 22:10
Mila: 5,12 liczby względnie pierwsze bo nie mają wspólnego dzielnika.
15 i 8 zauważ, że 15 jest liczbą złożoną i 8 też.
210 i 34 nie są liczbami względnie pierwszymi, bo mają wspólny dzielnik (2).
3 sty 22:14
Kopdaw: *220 + 1
Chodzi mi o to, że zawsze rozkładałem sobie dwie liczby na czynniki i widziałem, czy mają
wspólne dzielniki (poza jedynką), czy nie. W liczbach tak dużych raczej ta metoda się nie
sprawdzi − z pewnością jest jakiś sposób, żeby to zrobić prościej.
Oczywiście jeśli taki istnieje, to chciałbym się dowiedzieć, w jaki sposób to łatwo
sprawdzić... sprawa się komplikuje dla mnie jeszcze bardziej, kiedy dochodzą mi dodatkowe
warunki, które liczby muszą spełniać.
Czy ten warunek z a−1 sprawdzacie indukcyjnie?
3 sty 22:16
Mila: 220 jest liczbą parzystą, liczba o jeden mniejsza( o 1 większa) jest nieparzysta.
3 sty 22:41
Kopdaw: Zamieniając parametr a na a=25−1 nie jest dobrze. Nie jest spełniony warunek
"jeśli 4|m, to 4|(a−1)"
Nie napisałem tego w pierwszym poście, tylko dzisiaj po godzinie 9... mogłem to "wytłuścić",
żeby było łatwiej zauważyć.
3 sty 22:58
Mila:
m=220=(210)2 zatem 4|m
a =25−3?
a=29
a−1=28
4|28
3 sty 23:15