Bardzo Prosze o pomoc
nik: Hej mam takie zadanie
o zdarzeniach A i B wiadomo,że P[A]=0,35*P[B]=0,45 i P(A∪B)=0,55.Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia P(A∩B).co po kolei trzeba robić
2 sty 18:06
Janek191: Korzystamy z wzoru
P( A ∪ B ) = P( A) + P( B) − P( A ∩ B)
=================================
więc
P(A ∩ B ) = P( A ) + P( B) − P( A ∪ B)
Podstawiamy do tego wzoru i obliczamy.
2 sty 18:12
nik: czyli czy to jest dobrze
0,55=0,35+0,45=0,8czy to na ułamki
2 sty 18:15
nik: P( A ∪ B ) =0,35+0,45−0,55
0,8−0,55=0,25
2 sty 18:19
nik: może ktos sprawdzić
2 sty 18:31