czy ktoś mógłby sprawdzić czy to jest dobrze policzone:
greenstinky: czy ktoś mógłby sprawdzić czy to jest dobrze policzone:
| | √x+1−1 | | (√x+1−1)*(√x+1+1) | |
lim |
| = lim |
| = |
| | x | | x*(√x+1+1) | |
x→0 x→0
x→0
2 sty 17:50
Godzio:
| | x + 1 −1 | | x | | 1 | |
Druga linijka: |
| = |
| = |
| → |
| | x(√x + 1 + 1) | | x(√x + 1 + 1) | | √x + 1 + 1 | |
Nie wiem skąd Ci się wzięło to wyrażenie ?
2 sty 17:52
greenstinky: ale wtedy w liczniku będzie 0 (przy x dążącym do 0)
2 sty 17:58
Godzio: Dlatego usunęłaś pierwiastek i jeszcze coś czego nie ogarniam

?
2 sty 18:00
greenstinky:
2 sty 18:06