pomozcie :(
franiu: wyznacz dwie kolejne liczby naturalne, ktorych suma jest wieksza od 23 a suma ich kwadratów
jest mniejsza od 365.
2 sty 17:43
Godzio:
n + (n + 1) > 23
n2 + (n+1)2 < 365
2n > 22 ⇒ n > 11
2n2 + 2n + 1 < 365 ⇒ n2 + n − 182 < 0 ⇒ Δ = 729, √Δ = 27, n1 = 13, n2 = − 14
Łącząc warunki otrzymujemy:
11 < n < 13 ⇒ n = 12
Zatem nasze dwie kolejne liczby to 12 i 13
2 sty 17:47
felek: Hej jestem Ania A i mam 16 lat.∞⊂←⇒∑⇒
5 sty 16:29
paweł: Godzio − a da się rozwiązać to zadanie bez wyznaczania delty?
5 sty 16:35
Eve: tak intuicyjnie
5 sty 16:36
paweł: Dzień dobry,
Eve 
ale czy rozwiązując intuicyjnie nauczyciel nie odejmie punków za to zadanie?
tzn. początek robiąc zgodnie z Godziem, lecz nie wyznaczając delty?
5 sty 16:39
Eve: jesli to jest poziom gimnazjalny to nie, bo nie ma równań kwadratowych ani wzorów skróconego
mnożenia
5 sty 17:38
rak: ≤39≤
17 gru 10:11