Oblicz.Prosze o pomoc
Martyna 0: (1+2 pierwiastek z 3) do kwadratu − (pierwiastek z 3 − 2) do kwadratu +(1−pierwiastek z 7)
(1+pierwiastek z 7)
2 sty 17:35
2 sty 17:35
PW: Na początek pierwiastki: chcąc uzyskać pierwiastek z 3 piszesz p (jak pierwiastek) i
bezpośrednio po literce p dwójkę w nawiasach {}, czyli p {2}. Teraz napisałem z odstępem po p,
i jest źle. Jeżeli odstępu nie będzie, to otrzymasz pierwiastek z 2.
Zachęcam do poćwiczenia, gdyż nie otrzymasz tu pomocy, jeśli nie nauczysz się korzystać z
edytora.
2 sty 17:47
PW: I sam się zamotałem, piszę najpierw o √3, a tlumaczę o √2.
2 sty 17:48
bezendu1990: (1+2√3)2−(√3−2)2+(1−√7)(1+√7)=1+4√3+12−(3−4√3+4)+1−7=13+4√3−
7+4√3+1−7=14+4√3−14+4√3=8√3
2 sty 17:54