witek: witam mam problem; prubuje rozgryśc te trzy zadania a dokładnie te trzy wyniki:
1/2;√3/2 i π/3 ,skąd one sie tu wzieły; jak bylby ktos tak dobry i choc troche mi
wytłumaczył. dziekuje za wszelka pomoc. cos arg u = cos arg(1 + i√3 ) = 1/2,
sin arg u = sin arg(1 + i√3) = √3/2 ,
arg u = arg (1 + i√3) = π/3.
19 lip 14:10
Kasia: cos arg u = cos arg(1 + i√3 ) = 1/2
u=1 + i√3
z liczb zespolonych korzystając mamy
a(część rzeczywista)=1
b(część urojona)=√3
z=√1+3=√4=2
sinu=b/z=√3/2
cosu=a/z=1/2
stąd dwa pierwsze wyniki
8 wrz 11:06