matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
harris:
Przekątna sześcianu jest o 5 dłuższa od jego krawędzi. Oblicz długość krawędzi sześcianu. a−krawędź a
√
3
+5−przekątna sześcianiu a
√
3
+5=a a−a
√
3
=5 a(1−
√
3
)=5
5
a=
1−
√
3
5(1+
√
3
)
a=
4
dobrze, czy zamiast 4 w mianowniku powinna być 2 ? ?
2 sty 17:31
Aga1.:
Popraw równanie. a
√
3
=a+5 a
√
3
−a=5
5
a=
√
3
−1
5(
√
3
+1)
a=
2
2 sty 17:34
harris:
ok dzięki
2 sty 17:38