Pomocy
boby: Prosze pomóżcie równania logarytmiczne
logx81=−2
log381=−2
logx81=log381
log381=34
2 sty 17:31
boby: ?
2 sty 17:40
boby: czy to jest dobrze
2 sty 18:00
Janek191:
Źle ! Korzystamy z definicji logarytmu.
2 sty 18:19
boby: to jak to ma być ?
2 sty 18:20
Janek191:
logx 81 = − 2 <=> x−2 = 81
x −2 = 92 = (1/9)−2
x = 1/9
==========
2 sty 18:21
2 sty 18:23
boby: a dziedzina jesli moge zapytac
2 sty 19:03
Janek191:
x > 0 i x ≠ 1
czyli
D = ( 0 ; 1) ∪ ( 1; +∞ )
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2 sty 20:10
boby: bardzo dziekuje
2 sty 20:20