Bardzo poprosze o pomoc
Pati :): Tata Marty chce z desek wykonać sześcienną skrzynię z pokrywką o krawędzi 0.6 m . W sklepie są
deski o długości 1,3m i szerokość 20cm . Ile co najmniej desek musi kupić tata, jeżeli nie
będzie ich sztukował ?
2 sty 17:24
Pati :):
3 sty 12:32
Krzysiek : No to pomysl . Ma byc to szescian . Jesli to jest szescian to jedna sciana bedzie kwadratem o
boku 60cm czyli 0,6m . Mamy deske dlugosci 1,3m i szerokosci 20 cm czyli 0,2m . Z jednej deski
dlugosci 1,3 uzyskamy dwa kawalki dlugosci 0,6m (bo 1,3m:2=0,65 m a my mamay miec 0,6m) i
szerokosc tych dwoch kawalkow bedzie wynosila 0,4m bo 2x0,2m=0,4 m . Czyli co . Brakuje nam
jeszcze jednego kawalka dlugosci 0,6m i szerokosci 0 ,2m zeby uzyskac jedna sciane o wymiarach
0,6mX0,6m. . To musimy uciac taki kwalek z nastepnej deski . Czyli reasumujac na wykonanie
jednej sciany tata Marty potrzebuje 1,5 deski .
A w szescianie takich scian jest 6 wobec tego tata Marty na wykonanie skrzyni bedzie
potrzebowal 6*1,5 deski = ile desek
3 sty 13:05