matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Przekształcenie wzoru
heretic:
Witam Witam Przekształcenie wzoru Proszę o wytłumaczenie− W jaki sposób z:
1
1
1
=
+
f
x
y
Dochodzimy do:
xf
y=
x−f
?
31 maj 22:36
Jakub:
1
1
1
=
+
f
x
y
1
1
1
−
=
f
x
y
x
f
1
−
=
<−− sprowadzam do wspólnego mianownika
xf
xf
y
x −f
1
=
/*y
xf
y
(x −f)y
= 1 /*xf
xf
(x −f)y = xf /:(x−f)
xf
y =
x−f
31 maj 22:50
heretic:
Ok, dzięki rozumiem− droga nie była krótka
31 maj 23:03