Wyznaczanie zbiorów
settel: Dane są zbiory
A={x∊R:x3−2x2−5x+6≥0}
B={x∊R: |x−3|<3}
C={x∊R: √x−1>x−7}
Wyznaczyć A∩(B∪C)`
Tu mam taki sam problem. Nie wiem jak wyznaczyć poszczególne zbiory.
2 sty 17:19
Rafał274:
Rozwiązujesz każdą nierówność z osobna. Następnie B∪C oznacza sumę zbiorów, czyli elementy
mogą być zarówno w zbiorze B lub C.
Następnie wyznaczasz wspólne elementy ze zbioru A i ze zbioru (B ∪ C).
Na przykład mamy taki zbiór
G = {x∊ N : x2 = 4} = {x∊ N : x = ±2} = {{x∊ N : x = 2}
2 sty 17:35