Równania trygonometryczne
Kuba5093: Równania trygonometryczne
Witam.
Zrobiłem z całego zadania zostały mi dwa przykłady :
a) sin
2 3x = 1
b) cos
2 (x−
π4) =
14
Teraz jak to ugryźć
w a :
t = 3x
to wtedy sin
2 t = 1 ⇒ sin t =
√1 i dalej normalnie

?
Czy inaczej z tym kwadratem ?
2 sty 17:17
Kuba5093: Tylko trochę ten √1 mało ligicznie dal mnie wygląda
2 sty 17:20
Tad:
sin3x=±1
3x=?
x?
2 sty 17:23
krystek: a)(sin3x+1)(sin3x−1)=0
2 sty 17:24
Kuba5093: Nie rozumiem : rozważyć dwa przypadki czy jak ?
2 sty 17:24
krystek: | | 1 | | 1 | |
b)(cosα+ |
| )(cosα− |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | |
2 sty 17:25
Kuba5093: Krystek nie o tą metodę chodzi
trzeba dojść do postaci w której zawarte będzie kπ
2 sty 17:29
krystek: Dziecko masz rozwiązać równanie
a) sin3x+1=0 lub sin3x−1=0
2 sty 17:36
Kuba5093: Chodzi mi o to :
np
cos 2x = −1
t= 2x
cos t = −1
Rysujemy cosinusoide i prowadzimy prostą t = −1
Skoro okres zasadniczy to 2π
więc można to zapisać w taki sposób x = π2 + kπ v x = −π2 + kπ
I mam to w ten sam sposób zrobić.
2 sty 17:43
123_123_123_123: Tak, tylko skończyłeś na rozwiązaniach dla zmiennej 't' a masz to zrobić dla 'x'.
| | π | | π | |
Czyli t = |
| + kπ ⇒ 2x = |
| + kπ |
| | 2 | | 2 | |
2 sty 17:46
Kuba5093: 123
...
Jakbym skończył na zmiennej t to by wyszedł wynik x = π + 2kπ v x = −π + 2kπ
Zrobiłem to w myślach
2 sty 17:49
123_123_123_123: A no to sorry, nie rozwiązywałem tego tylko popatrzyłem na to co napisałeś
2 sty 17:50
Kuba5093: Jakie będzie rozwiązanie, nic mi z tego sensownego nie wychodzi skoro mam rozwiązać :
sin3x+1=0 lub sin3x−1=0
to t : 3x+1
w drugim t = 3x−1
2 sty 21:10
2 sty 21:13
Kuba5093: a w drugim przypadku sin 3x = 1 ?
2 sty 21:20
krystek: a dla jakiego kąta sinx=1?
2 sty 21:21
Kuba5093: Wiem, że dążysz do sin 3x = sin π
Tylko chciałem się upewnić ^^
2 sty 21:24
2 sty 21:57