Prosiłbym o rozwiązanie i wytłumaczenie krok po kroku tego zadania, .
ziomek: Dla jakich wartości parametrów p i q wektory a=(1−p,3,−1) ,b=(−2,4−q,2) są równoległe?
2 sty 17:10
2 sty 17:14
ziomek: cos chyba nie tak
2 sty 19:47
Aga1.: To może trochę inaczej
Definicja:
Jeśli a→, b→ są wektorami niezerowymi, to a→IIb→⇔
istnieje k∊R\{0}, takie,że a→=k*b→
Rozwiązanie
[1−p,3,−1]=k[−2,4−q,2]
[1−p,3,−1]=[−2k,k(4−q),2k]⇔
1−p=−2k i 3=k(4−q) i −1=2k
z 3 równania k=−1/2
1−p=1⇒p=0
i
q=10.
3 sty 12:56
ziomek: Juz rozumiem , dzięki wielkie
3 sty 13:44