jak to wyliczyc?
misiek: suma kwadratów dwóch kolejnych liczb naturalnych wynosi 925 znajdz te liczby.
2 sty 17:08
Rafał274:
n∊N
n2 + (n+1)2 = 925
2 sty 17:27
bezendu1990: n
2 n+1 dwie kolejne liczby naturalne
n
2+(n+1)
2=925
n
2+n
2+2n+1=925
2n
2+2n−924=0
Δ=2
2−4*2*(−924)=7396
√Δ=86
| | −2−86 | |
n1= |
| =−22 czyli odpada bo nie jest naturalna |
| | 4 | |
czyli pierwsza jest 21 a kolejna 22
2 sty 17:33
magda: suma kwadratów dwóch kolejnych liczb jest równa 25 .jakie to liczby?
29 paź 17:46
ABC:
jeśli chodzi o liczby całkowite to −4 i −3 albo 3 i 4 , jeśli naturalne to tylko druga para
29 paź 17:49
wredulus_pospolitus:
(n−0.5)2 + (n+0.5)2 = 2n2 + 0.5 i teraz mamy:
2n2 + 0.5 = jakaś tam liczba (25 w przypadku Magdy)
n2 = 12.25 −−> n = 3.5 −−−> a = 3 ; b = 4
29 paź 18:30
Eta:
c, c+1 −−− kolejne liczby całkowite
c2+(c+1)2=25
2c2+2c−24=0
c2+c−12=0
(c+4)(c−3)=0
c=− 4 v c=3 to c+1=−3 v c+1= 4
Szukane liczby : −4 i −3 lub 3 i 4
29 paź 21:06
getin:
925:2 = 462,5
kwadraty liczb naturalnych najbardziej zbliżone do 462,5 to 441 i 484
√441 = 21
√484 = 22
30 paź 08:20
a7: no to można też na zdrowy rozsądek, metodą prób i błędów
wiadomo, że będą to dwie liczby mniejsze od 30 gdyż samo 30*30 daje 900, a tu mamy 925, więc
próbujemy
powiedzmy od 20 gdyż 20*20=400 zostaje 425 to za mało do 925 no to spróbujmy 22. 22*22=484
zostaje 441 no to {441} musi to być liczba mniejsza nić 22 i jest to 21
odp. 21 i 22
30 paź 08:35
goldi: 21,904
30 lis 09:57
goldi: Znajdz metodą prób i błędów liczbę której kwadrat jest równy 21904
30 lis 10:01
getin:
140*140 = 19600 (za mało)
150*150 = 22500 (za dużo)
148*148 = 21904
Szukana liczba to 148
30 lis 10:50
Dominik5dw: witam mogłbym bardzo prosić o szybka odpowiedz.
suma kwadratów dwoch kolejnych liczb naturlanych jest rowna 3281. jakie to liczby? uloz
odpowiednie rownanie kwadratowe i rozwiaz
prosze o pomoc..
10 maj 14:01
ICSP: | | 1 | | 1 | |
(n − |
| )2 + (n + |
| )2 = 3281 |
| | 2 | | 2 | |
ponieważ musza być naturalne to druga opcję odrzucasz.
te liczby to: 40 , 41
10 maj 14:05
Dominik5dw: 1
2n2 + − = (dana liczba)
2
to jest ogólny wzór?
10 maj 14:10
Mila:
925=25*37
25*37=(42+32)*(62+12)= Z wzoru Brahmagupty
=(4*6+3*1)2+(4*1−3*6)2=272+(−14)2
=272+142 nie odpowiada war. zadania
lub
25*37=(42+32)*(62+12)=
=(4*6−3*1)2+(4*1+3*6)2=212+222
10 maj 18:10
Mila:
Jeszcze jest inna możliwość przedstawienia liczby 925 w postaci sumy kwadratów dwóch liczb
całkowitych dodatnich.
925=302+52 − też nie odpowiada warunkom zadania
10 maj 18:28
Dominik5dw: f(x) = −2x2 −4x + 6
f(x)2x2 +8x − 10
f(x) = 2(x−1)(x+5)
oblicz mniejsza zerowe funkcji kwadratowej
jak najszybciej bardzo prosze
11 maj 23:34
chichi:
f(x)=−2x2−4x+6=−2(x2+2x−3)=−2(x+3)(x−1) → x=−3
f(x)=2x2+8x−10=2(x2+4x−5)=2(x+5)(x−1) → x=−5
11 maj 23:37
11 maj 23:38
Dominik5dw: @chichi jak to z tym bo z tego co mi wiadomo ma wyjsc x1 i x2 a tobie wyszedl jeden
11 maj 23:44
Filip: XD
11 maj 23:46
chichi:
Nie ja podałem tylko ten, o który pytałeś − czyli mniejszy
11 maj 23:47
kat666:
Ad 14:01
40
2+41
2=...
11 maj 23:47
Dominik5dw: @filip chce cos z tego wyniesc

a nie zywcem przepisac jak wiesz to wytlumacz a nie sie
smiejesz po cos jest ta strona
11 maj 23:48
wredulus_pospolitus:
@Dominik5dw:
n −−− niech będzie średnią arytmetyczną tych szukanych liczb
wtedy:
n−0.5 −−− mniejsza liczba
n+0.5 −−− większa liczba
(n−0.5)2 + (n+0.5)2 = n2 −n + 0.25 + n2 +n + 0.25 = 2n2 + 0.5
I stąd jest: 2n2 + 0.5 = szukana średnia
plusem takiego podejścia do sprawy jest fakt, że nie musisz liczyć delty
minusem jest to, że bez kalkulatora przy większych liczbach będziesz miał problem z obliczeniem
pierwiastka
12 maj 09:35